Prirodne atrakcije Visokog i okoline

Raskošno zelenilo, čist i svjež zrak, brojni izvori i potoci, bogatstvo šumskim plodovima i obilje ljekovitog bilja, pružaju izvrsno utočište od užurbanog tempa današnjeg života. Zbog toga je ovo idealan ambijent za sve one koji žele provesti ugodno vrijeme u opuštajućem okrilju prirode i priuštiti sebi trenutke kojih ćete se uvijek rado sjećati.

Obzirom da je Visoko posljednjih godina, nakon otkrića Bosanske doline piramida, postalo vrlo poznato turističko odredište, a mnoge zanimaju i ostaci srednjnovjekovnih građevina i drevnih vjerskih objekata, prirodne ljepote ovog kraja ostale su pomalo u drugom planu. Ipak , uz činjenicu da navedene destinacije s razlogom izazivaju veliku pažnju javnosti, nikako se ne smiju podcjeniti  prirodne ljepote visočke okoline: tereni pogodni za lov, ribolov, kampiranje, planinarenje, šetanje, trčanje, brdski biciklizam i uopće boravak u prirodi, koji je danas postao sve atraktivniji, jer su takve želje i potrebe turista. Budući da su najveći ljubitelji prirode uglavnom planinari, to je uvijetovalo da se osnuju brojna udruženja i izgradi nekoliko planinarskih domova i planinarskih kuća.

Planinarsko društvo “ Visočica “ osnovano je davne 1938. godine., i od tada je, izuzev ratnih godina, djelovalo u kontinuitetu, a njegovi članovi aktivni su sudionici raznih planinarskih, alpinističkih, speoloških, rafting i drugih natjecanja, pohoda, smotri i drugih oblika aktivnosti, ne samo u Visokom i u Bosni i Hercegovini , nego i šire. Društvo posjeduje dva planinarska doma i dvije planinarske kuće. Prvi je, još 1969. godine, izgrađen planinarski dom Zbilje. Drugi planinarski doma nalazi se blizu sela Gorani, a podignut je 1978. godine.  Raspolaže sa 34 ležaja, ali se taj broj po potrebi može i povećati, a također ima vodu i električnu struju, vlastitu kuhinju, sanitarni čvor, te ugodno opremljen prostor za dnevni boravak.

Planinarska kuća Gorica nalazi na istoimenom brdu, blizu sela Srhinja. Raspolaže sa 12 ležaja, kuhinjom i prostorijom za dnevni boravak. Druga planinarska kuća, po velikim staklenim plohama nazvana “ Stakleni grad “, najmlađa je od svih spomenutih objekata. Kompletan objekat je otvorenog tipa, namijenjen je uglavnom dnevnom boravku i odmoru, bez kapaciteta potrebnih za noćenje.

Osim navedenih, tu je i izletište Ravne. Nalazi se oko dva kilometra od Visokog. Izletište obiluje prirodnom izvorskom  vodom, sa dovoljno prostora za odmor i zabavu velikog broja ljudi. Priroda je visočkom kraju podarila i brojne vodotoke, među kojima su rijeke Bosna i Fojnica najznačajnije. O poribljavanju, ali i čistoći vodotoka najviše brinu članovi Sportsko- ribolovnog društva               “ Visoko“, čiji se početak rada veže za 1956. godinu, kada se osniva i djeluje Udruženje Sportskih Ribolovaca Visoko, sa sjedištem i djelovanjem na ovom području. Pripadnici i članovi ovog udruženja su 1970. godine izgradili vlastiti Ribarski dom na obali rijeke Fojnice. Osnovna djelatnost ovog udruženja je praćenje izlova i poribljavanje voda, sportski i rekreacijski ribolov, očuvanje obala i rijeka u ekološkom smislu, obrazovanje mladih ribolovaca, organizovanje raznih izleta i seminara vezanih za ribolov i ekologiju, a također članovi i simpatizeri ovog udruženja učestvuju na raznim ribolovnim takmičenjima u svim kategorijama i disciplinama. Društvo trenutno broji preko 100 članova.

Kad se govori o prirodi visočkog područja i njenom očuvanju, mora se spomenuti i udruženje “ Eko Viking “. Iako je najmlađe od spomenutih, njegovi članovi već do sad su uradili mnogo na očuvanju i zaštiti prirode. U okviru udruženja djeluje nekoliko sekcija: sekcija za rafting, sekcija za brdski biciklizam, sekcija za aplinizam, skijanje, speološka i ronilačka sekcija.

Poseban odnos prema očuvanju prirodnih atrakcija njeguje Udruženje ” Odred Izviđača Visoko ” , koje je djeluje preko 60 godina, a formirano je  na zahtjev građana i omladine tadašnje općine Visoko, koji su imali primjer iz drugih općina i gradova poput Sarajeva, Vogošće, Zenice, a cilj im je bio da pokrenu rad izviđačke organizacije koja bi baštinila sve ono najljepše od omladinske organizacije, skautske organizacije koja je djelovala u Visokom prije Drugog svjetskog rata. Udruženje je 2016. godine uz prigodan program obilježilo 60 godina postojanja. Ono što danas karakteriše izviđačku organizaciju u Visokom je da radeći sa mladima, vodeći ih na izviđačka takmičenja, izlete, logorovanja, zimovanja, vodeći članovi ove organizacije doprinose da se mladi razvijaju i rastu u jednoj pozitivnoj, prirodnoj sredini.

 

   

 

 

 

 

 

Address

Our Address:

Visoko BiH

GPS:

43.98876509999999, 18.179883700000005

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-