Kao duhovna nadogradnja i način življenja kultura je nezaobilazni segment života u jednom gradu. S obzirom da je Visoko grad sa bogatim kulturno- historijskim naslijeđem, gdje su se kroz historiju susretale različite kulture i civilizacije, uvijek se njegovao poseban odnos prema kulturi.

 

 

 

Dani trgovine, kulture i sporta- Visočko ljeto “

Kulturna manifestacija “ Dani trgovine, kulture i sporta- Visočko ljeto “ ima dugu tradiciju održavanja, jer Visoko se od davnina moglo pohvaliti bogatom trgovačkom djelatnošću, gdje se trgovina uvijek smatrala jednom od najznačajnijih privrednih oblasti. Ova manifestacija se održava u periodu od 15.07. do 02.08., tokom koje Visoko posjeti veliki broj posjetitelja. Pretpostavlja se da Visoko u ovom periodu posjeti oko 200 000 ljudi. Tradicionalni “ Aliđun “ se održava posljednjeg dana vašara, svakog 2. augusta, čija tradicija održavanja datira više od 250  godina, a na ovaj dan se okupi i najviše ljudi.

 

 

   Manifestacija   “ Dani Zaima Muzaferije “

Ovaj kulturni događaj u Visokom se počeo obilježavati od 2003. godine , i tradicionalno se obilježava u mjesecu novembru, a potaknut je idejom čuvanja uspomene na našeg poznatog umjetnika i glumca Zaima Muzaferiju. Cilj ove manifestacije je da se afirmira kulturno stvaralaštvo u Visokom i da se potaknu mladi da se bave kulturom.

U toku ove manifestacije održavaju se promocije, izložbe, predstave i filmske projekcije.

 

 

 

 

Izložbeno – prodajni sajam                “ Jesen u Visokom “                                  

Izložbeno prodajni sajam poljoprivredno – prehrambenih proizvoda ” Jesen u Visokom ” prvi put je održan u novembru 2005. godine, u KSC Mladost Visoko sa preko 30 izlagača iz Visokog i okolnih gradova. U početku ovaj sajam je okupljao mesoprerađivače i akcenat je bio na promociji visočkih suhomesnatih proizvoda, a kao glavni inicijatori za osnivanjem jedne ovakve manifestacije bilo je udruženje mesoprerađivača VIPS. Organizator sajma je grad Visoko uz pokroviteljstvo Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Ze- Do kantona.

 

 

Sajam iz godine u godinu poprima veći karakter, okupljajući veliki broj poljoprivredno- prehrambenih proizvođača, tako da je ponuda na sajmu raznolika:

  • suhomesnati proizvodi i prerađevine;
  • mliječni proizvodi i prerađevine;
  •  med i ostali proizvodi od meda;
  • veliki asortiman voća, povrća i njihovih prerađevina;
  • ukrasno i začinsko bilje;
  • čajevi i ostalo ljekovito bilje;
  • poljoprivredna mehanizacija i oprema;
  • unikatni i tradicionalno izrađeni predmeti;

Ovaj sajam je postao tradicionalna manifestacija, izložbenog, prodajnog i kulturnog karaktera, okupljajući na jedno mjesto poljoprivredne proizvođače, izlagače, poslovne partnere, privrednike, stručni kadar i sve zainteresovane posjetitelje, koji svake godine budu oduševljeni ponudom i samom organizacijom ovog događaja. Sva ponuda, sadržaji i proizvodi izlagača prezentira se u specijalno opremljenim sajamskim pultovima, koji posjeduju modernu opremu. Sajam svake godine okuplja preko 60 izlagača, koji dolaze iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Osim što je izložbeno- prodajnog karaktera, ova manifestacija nudi i edukativni, kulturni, zabavni, i muzički sadržaj. Jedan je od najboljih vidova promocije gastro ponude Visokog.

 

 

 

Festival povodom početka ljeta – ” Summer Solstice Festival “

Već četiri godine uzastopno održava se “ Summer Solstice Festival “, događaj koji označava početak ljeta a organizira ga Fondacija             “ Arheološki park: Bosanska piramida Sunca “ u Arheološko – turističkom parku Ravne 2. Tokom četiri dana trajanja festivala, nekoliko hiljada posjetilaca iz BiH, ali i cijelog svijeta, ima priliku uživati u brojnim predavanjima, nastupima muzičara i bendova iz regije, ali i Evrope i SAD-a. Sajam je i izložbeno – prodajnog karaktera, te se tako na pultovima mogu vidjeti i proizvodi: zdrave hrane, meda i pčelinjih proizvoda, kristala, minerala i dragog kamenja. Ulaz na sve festivalske programe je uvijek besplatan, a posjetitelji iz različitih dijelova svijeta mogu uživati u zabavi, edukaciji i prirodnom ambijentu. Ove godine, pored brojnih sadržaja, ljetna pozornica festivala bila je mjesto na kojem su u noćnim satima održani koncerti, pa su tako nastupili: „ Sarr E Roma “, Goran Karan, „ Bombaj Štampa “ i „ Pochko & New Primitives “, a posljednjeg dana festivala publiku je do suza doveo popularni Đuro sa svojom „ Đurologijom “.

 

                                                               

Manifestacija    “ Pozdrav proljeću “

Manifestacija “ Pozdrav proljeću “ postala je tradicionalan događaj, koji se svake godine organizuje u mjesecu aprilu, u znak početka proljeća. Održava se u organizaciji PD “ Visočica “ i OI “ Visoko “, u rejonu Planinarskog doma “ Gorani “. Svake godine manifestaciji prisustvuje veliki broj ljubitelja prirode, mnogobrojni gosti iz susjednih gradova, planinari, kao i veliki broj Visočana. Osim druženja i zabave, priprema se i vojnički grah, koji je postao neizostavan specijalitet. Manifestacijom se nastoji privući što više ljubitelja prirode i prirodnog ambijenta.

 

 

                                                                                                          

 

Sajam “ Dani organske proizvodnje “  u Visokom

Savez udruženja organskih proizvođača FBiH nastao je dobrovoljnim udruživanjem udruženja organskih proizvođača, sa teritorije Bosne i Hercegovine, u cilju uspješnijeg rješavanja pitanja vezanih za organsku proizvodnju, međusobnog pomaganja, razmjene iskustava i potrebe povezivanja sa drugim udruženjima u Bosni i Hercegovini. Jedan od prioriteta poslovanja ovog udruženja je unapređenje poljoprivredne proizvodnje, promocija i povezivanje proizvođača, distributera,  savjetnika i svih onih koji su zainteresovani za razvoj organske proizvodnje i pratećih aktivnosti, što je jedan od glavnih ciljeva sajma.

Tako se došlo na ideju da se u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine, a pod pokroviteljstvom grada Visoko, organizuje ovakav vid manifestacije.

Ovaj sajam se održava u mjesecu septembru, pod nazivom Izložbeno – prodajni sajam “ Dani organske proizvodnje “ , gdje se akcenat stavlja na isključivo organski proizvedenu hranu, te su i  učesnici manifestacije organski proizvođači. Tradicionalno najzastupljeniji proizvodi, koje domaći proizvođači prezentuju su: med i ostali proizvodi od meda, čajevi, voće, povrće, domaći sokovi i džemovi, ljekovito bilje i raznovrsni sirevi. U sklopu ovog događaja dodijeljuju se zahvalnice i priznanja osobama i institucijama, koje su doprinjele razvoju poljoprivrednog sektora, a posebno je poznata dodijela tradicionalne nagrade najzaslužnijima, poznata kao “ Zlatna korpa organskih proizvoda “. Na sajmu učestvuje oko 30 izlagača iz različitih gradova Bosne i Hercegovine.

 

          Kulturno – sportska manifestacija Enduro “ Land of pyramids “

Kulturno – sportska manifestacija Enduro “ Land of pyramids “ je veliki motociklistički i adrenalinski spektakl, koji se u Visokom organizuje već nekoliko godina. Utrka koja kombinira snalažljivost, velike količine adrenalina, upornost, taktičnost i ogroman napor u savladavanju svih prepreka svake godine okupi veliki broj učesnika iz različitih krajeva svijeta. Staze su vrlo često sačinjene od najzahtjevnijih terena , ispunjenih stijenama i kamenjem, dubokim rovovima i drugim zahtjevnim preprekama. Jedna od posebnosti Enduro utrke je i duh natjecanja,  utrke su otvorene za sve natjecatelje, što omogućava i amaterskim vozačima da se natječu rame uz rame s najboljim svjetskim profesionalcima. Ove godine manifestaciji je prisustvovalo 215 učesnika, iz 11 različitih zemalja svijeta, koji su bili oduševljeni samom organizacijom i prijemom domaćina. Ono što je bitno spomenuti da ovaj događaj izaziva veliku pažnju kako turista, tako i domaćeg stanovništva, koji svake godine u sve većem broju posjećuju ovu kulturno – sportsku manifestaciju.

 

 

 

Address

Our Address:

Grad Visoko

GPS:

43.9887651, 18.1798837

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-