JU Zavičajni muzej Visoko osnovan je 7. aprila 1953.godine. Obuhvata historijsko-gravitaciono područje Visokog sa muzejskim materijalom od prahistorije do danas. Zgrada je izgrađena 1902.godine u ublaženom neomaurskom stilu, i imala je prvobitno funkciju Gradske općine – Beledije. Od 1957.godine, tu je smješten Zavičajni muzej. Zgrada muzeja spomenik je I kategorije objekta kulturno-historijskog naslijeđa na području  općine Visoko. U muzejskom lapidarijumu nalazi se stalna postavka sa originalnim kamenim eksponatima i nekoliko gipsanih replika iz različitih historijskih epoha. Muzej od posjeduje depadans sa stalnom postavkom „Otpor agresiji `92-95“ u Kulturnom centru „Altindag-Visoko“ u Prijekom. Osnovna djelatnost Zavičajnog muzeja je istraživanje, prikupljanje, obrada, zaštita, čuvanje i prezentovanje muzejskog materijala/građe putem izložbi. Također, registrovan je i za naučno-istraživačku, pedagošku i izdavačku djelatnost te zaštitu objekata i predmeta kulturno – historijskog naslijeđa na području općine. Posebna pažnja posvećuje se očuvanju starih visočkih zanata – opančarstvu, čibučarstvu i grnčarstvu – kao dijelovima kulturnog naslijeđa lokalne zajednice. Fundus Zavičajnog muzeja predstavljen je u osam zbirki, fototeci, općinskom Arhivu i muzejskoj biblioteci.

Stalne postavke Muzeja:

Lapidarij JU Zavičajnog muzeja predstavlja stalnu postavku odnosno zbirku kamenih arheoloških spomenika, natpisa (epigrafija) na kamenu kaoi nekoliko gipsanih replika iz antičkog, srednjovjekovnog i osmanskog perioda.

Otpor agresiji R BiH ’92 – ’95 je stalna postavka koja je smještena u Kulturnom centru “ Altindag – Visoko “ kao depandans Muzeja.  Izložba je realizovana uz pomoć Općine Visoko i Boračkih udruženja Općine Visoko. Izložba se sastoji iz tri cjeline: – Fotografije šehida i poginulih boraca Općine Visoko, – Fotografije i predmeti koji prikazuju svakodnevni život u periodu agresije ’92-’95, – Ručno pravljeno i modificirano oružje te dijelovi eksplozivnih naprava.

Etno radionica/etno soba rukotvorina goduškog kraja

Višestoljetna tradicija izrade rukotvorina od drveta u goduškom kraju  dovela je do ideje da se napravi Etno radionica / soba u Goduši. Formiranjem etno radionice / sobe nastojimo da  ovaj tradicionalni zanat odnosno znanje o izradi predmeta od drveta, koje se prenosilo sa koljena na koljeno, očuvamo i pokušamo spasiti od zaborava.

Cilj formiranja etno radionice / sobe je afirmacija i očuvanje tradicionalne izrade, izgleda i arhaičnosti rukotvorina goduškog kraja, ali i afirmacija Goduše kao okruženja gdje predmeti nastaju.U rukotvorine goduškog kraja spada izrada svirala (frule i dvojnice), čibuka, češljeva od roga, brojanica, kutija za nakit, ukrasa od drveta i dr. U Etno radionici / sobi majstor Vehab Halilović izrađuje predmete od drveta i upoznaje posjetitelje sa procesom rada.

Predmeti koji imaju muzejsku vrijednost izloženi su u vitrinama, a novi gotovi predmeti su izloženi u prostoru za prodaju. Etno radionica/etno soba je depadans JU Zavičajni muzej.

Address

Our Address:

-

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-