Općina Altındağ iz Turske i grad Visoko potpisali su tokom 2013.  godine povelju o prijateljstvu i bratstvu, koja se bazira na promicanju i afirmaciji kulture, edukacije, turizma, prirodnog i historijskog naslijeđa. U januaru 2014. godine, upriličeno je svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju jednog ovakvog centra, u naselju Prijeko, a sredinom 2015. godine glavni radovi su završeni. Zgrada je poklon bratske općine Altındağ iz Ankare, po čemu je ovaj kulturni centar i dobio ime. Svečano je otvoren 22. april 2016. godine, a svečanom otvaranju prisustvovale su mnogobrojne zvanice, delegacije i prijatelji grada Visoko. Objekat se prostire se na 3200 m² površine unutrašnjeg prostora.  U sklopu centra se nalazi parking sa kapacitetom za 80 vozila.

Zahvaljujući svojoj strukturi, odnosno mnogobrojnim salama i kabinetima Kulturni centar ” Altındağ ” može da podrži višenamjenske sadržaje:

  • iz oblasti kulture: pozorišne prestave, 2D kino projekcije filmova, manifestacije, književne večeri, promocije, svečane akademije, izložbe;
  • iz oblasti edukacije: stručna usavršavanja, kursevi, seminari, predavanja;
  • iz oblasti privrede: kongresi, tim building sastanci, seminari, sajmovi, prezentacije;
  • iz oblasti turizma: prepoznatljivo mjesto za prezentaciju i predavanja u sklopu aktivnosti nosilaca turističke ponude grada Visoko;

Na prizemlju je amfiteatar sa 352 mjesta, kabine za simultano prevođenje, projektor, proekciono platno i kompletna tehnička opremljenost za rasvjetu i ozvučenje. Dvije kino sale za projekciju 2D filma sa 56 i 78 mjesta i holovi koji su namjenjeni za izložbe,sajmove i dr.

Na prvom spratu površine oko 350 m² je smještena JU Gradska biblioteka sa svim neophodnim sadržajima koje treba da ima jedna moderna i funkcionalna biblioteka, tri interaktivne učinice sa 25 sjedala. Gradska biblioteka Visoko je osnovana 1946. godine, i raspolaže s knjižnim fondom od oko 50 000 knjiga. Ona aktivno učestvuje u kulturnom životu Visokog, tako što organizuje programe kulturnog karaktera: održavanje književnih večeri, promocija i izložba knjiga i drugih sadržaja. Prateći moderne trendove Gradska bibilioteka je postala članica jedinstvenog informacionog sistema COBISS, čime je fond ove biblioteke postao dio velikog internacionalnog bibliotekarskog sistema. JP ” Radio – televizija Visoko ” d.o.o., kao javno preduzeće, osnovana je 1994. god. odlukom Općinskog vijeća Visoko, a nastalo je spajanjem postojećih ” Radio Visoko ” i ” Televizija Visoko”. Dnevno se emituje 8 sati TV programa koji prati aktuelna dešavanja u Visokom i ZDK, a emituju se i drugi prilozi i emisije koji se dobijaju razmjenom sa ostalim TV kućama. Danas JP ” Radio – televizija Visoko ”  emitira radijski, televizijski i multimedijalni program – web ( www.visocka.ba ).

Također na prvom spratu hola površine 40m² je uređena stalna postavka ” Otpor agresiji 92-95 “ kao depadans JU Zavičajni muzej Visoko koja se moze proširivati i dopunjavati, kao i Etno radionica/ soba goduškog kraja, koja je također depadans Zavičajnog muzeja.

Na drugom spratu je staklena kupola sa izvrsnim pogledom na grad kao i odlično organizovani prostor čine da je ovaj sprat najpogodniji za ugostiteljstvo, sa posebnim naglaskom na organizaciju prijema , koktela, vjenčanja i drugih svečanih manifestacija. Dakle, objekat je multifunkcionalnog karaktera.

 

Address

Our Address:

Altidag, Visoko

GPS:

43.9863122, 18.1832609

Telephone:

-

Email:

-

Web:

-