10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI VISOKO...

https://furaj.ba/10-razloga-zasto-posjetiti-visoko/?fbclid=IwAR11JA9uxEB226B8nHsoYCpuoXyZ3OoaVw98a7Je4DTe1LcuBUUPuRjKg8I

*Novosti/ Edukativno- kreativna radionica ” Razglednica moga grada “-

Povodom nastupajućih novogodišnjih praznika, Služba za finansije, privredu i društvene djelatnosti- Turist info Visoko, organizuje edukativno – kreativnu radionicu, pod nazivom “ Razglednica moga grada “ za djecu predškolskog uzrasta. Naglasak je na turističkim potencijalima grada Visoko, a cilj radionice je učesnicima približiti značaj kulturno- historijskog naslijeđa, te podizanje svijesti o njihovom očuvanju, zaštiti i promociji. Radionica će biti edukativno- zabavnog karaktera, tako da će učesnici kroz likovne radove moći iskazati svoj talenat u prezentovanju svog grada, uz pomoć izloženih razglednica i turističkih sadržaja.

Nakon završetka radionice, izabrat će se najbolji likovni radovi, te će se pristupiti izradi unikatnih kalendara za 2020. godinu, koji će biti dostupni učesnicima, kao i  svima koji iskažu interes za istim.

Radionica će se održati 24. decembra ( utorak ), u terminu od 11:00 h do 14: 00 h, u prostorijamaDruštvenog centra Visoko, u ulici Alije Izetbegovića br. 27 ( prostorije Gradskog kina).

Ovom prilikom se pozivaju zainteresovani učesnici da svoje prijave podnesu najkasnije do 22. decembra 2019. godine.

Prijave se mogu podnijeti u prostorijama šalter sale Gradske uprave Visoko ( Turist info desk ), putem e- maila: turist@infovisoko.com ili putem telefona 032/ 732-566

Molimo da svoje prijave podnesete u predviđenom roku, kako bismo imali tačnu evidenciju o broju učesnika.

Dođite da kroz zabavu i igru, kreiramo naš vlastiti proizvod!

     

*Novosti/ Završen 15. sajam ” Jesen u Visokom “

Uručenim plaketama i poklonima danas je okončan 15. izložbeno prodajni poljoprivredno – prehrambeni sajam „Jesen u Visokom“. Na sajmu je ove godine bilo 85 izlagača iz 32 grada širom BiH, a osim izložbeno prodajnog karaktera imali smo priliku da prisustvujemo brojnim sadržajima u vidu edukacija, radionica i muzičkih nastupa.  Ovogodišnji sajam je u potpunosti opravdao očekivanja izlagača i posjetioca koji su na jednom mjestu mogli pronaći mnogo zdravih i kvalitetnih domaćih proizvoda. Podsjećamo, zlatni sponzor i organizator sajma je Grad Visoko, čiji su predstavnici uručili plakete i nagrade. Ove godine nagrade su dodijeljene za izlagače:

–         “FH Srebrena malina”, priznanje za najljepše uređen štand,

–         “Gazdinstvo Vlačić”, priznanje  za najraznovrsniju ponudu

–         SOR “Hadžijin Mlin” za tradicionalni proizvod.

Zahvaljujemo se svim izlagačima i posjetiocima koji su uzeli učešće na 15.  tradicionalnom sajmu „Jesen u Visokom“ u nadi da ćemo uspješnu saradnju nastaviti i u narednim godinama.

Press Grada Visoko

*Novosti/Drugi dan sajma ” Jesen u Visokom “

http://visoko.gov.ba/ba/pregled-novosti/oktobar-2019/drugi-dan-sajma-%E2%80%9Ejesen-u-visokom%E2%80%9C.aspx

*Novosti/ Svečano otvoren 15. Izložbeno- prodajni sajam poljoprivredno- prehrambenih proizvoda ” Jesen u Visokom “

http://visoko.gov.ba/ba/pregled-novosti/oktobar-2019/sve%C4%8Dano-otvoren-15-izlo%C5%BEbeno-%E2%80%93-prodajni-sajam-%E2%80%9Cjesen-u-visokom%E2%80%9D.aspx

* Novosti/ Grad Visoko učesnik na 41. Sarajevskom festivalu turizma

Grad Visoko učesnik 41. Sarajevskog festivala turizma

Po uzoru na prethodne godine, Grad Visoko je i ove godine uzeo učešće na međunarodnom i prestižnom Sarajevskom festivalu turizma, koji se ove godine održava u periodu od 23. do 25. oktobra 2019. godine u Centru Skenderije. Ovaj festival ima reputaciju jednog od najstarijih festivala, budući da je ove godine 41. po redu. Festival je ove godine okupio preko 70 izlagača, iz 5 različitih zemalja, a akcenat ove godine je na outdoor turizmu ili aktivnom turizmu, koji u svijetu turističke djelatnosti slovi za najatraktivniji oblik turizma, te iz godine u godinu poprima sve veće razmjere. Budući da Grad Visoko obiluje prirodnim bogatstvima i resursima, koji okružuju gradsko područje ovo je idealna prilika da se i ovaj segment turističke ponude promoviše.

51

Svečanu ceremoniju otvaranja festivala uveličali su članovi kulturno – umjetničkog društva KUD “ Visoko “, koji su svojim aranžmanom obilježili svečani dio, te tako na najbolji način prezentovali dio kulturne baštine grada. Izložbeno- prezentacijski prostor turističke ponude našeg grada osmišljen je kao spoj tradicije i inovativnosti, pa tako svaki posjetitelj može doživjeti i osjetiti dugogodišnju bogatu historiju grada, koja se ogleda kroz tradicionalne zanate i rukotvorine karakteristične za ovo područje, kao i nacionalne spomenike, svjedoke bogate kulturne baštine, na jednoj strani, te lokalitete Fondacije AP: Bosanska piramida Sunca, kao inovativne oblike turističke ponude, na drugoj strani.

Događaji ovog karaktera su jedan od najboljih vidova promocije i prezentacije turističke ponude našeg grada, budući da okupljaju širok dijapazon poslovnih subjekata iz ove oblasti, te su magnet za mnoge posjetitelje i potencijalne investitore.

Služba za finansije, privredu i društvene djelatnosti

Press Grada Visoko

*Novosti/Grad Visoko na SHF dao podršku svojim halal proizvođačima

Podršku ovogodišnjem Međunarodnom sajmu halal industrije Sarajevo Halal Sajam (SHF) 2019  dao je i Grad Visoko.

Adi Pašalić, stručni saradnik za poljoprivrednu djelatnost Odsjeka za privredu Grada Visokog je kazao kako Gradska uprava konstantno radi na promociji svojih kompanija i potencijala koje imaju.

“Ovaj put smo spojili turizam, prehrambeni sektor i halal certifikat, te smo predstavili naših devet kompanija koje imaju halal certificate pretežno iz sektora prehrambene industrije.”- kazao je Pašalić, te naveo kako na raznim sastancima, sajmovima koje organizuju pokušavaju promovisati svoje halal proizvođače.

Grad Visoko je uzeo učešće na ovogodišnjem Halal Sajmu u Sarajevu, te na izložbenom prostoru predstavio sve potecijale grada Visokog iz oblasti privrede, turizma i prehrambenog sektora.

Obzirom da se radi o sajmu koji promoviše halal certifikat i halal hranu, Grad Visoko je tom prilikom predstavio kompanije sa područja grada koje imaju halal certifikat. Ukupno devet kompanija iz Visokog implementuje halal standard i posjeduje halal certifikat.

Budući da je Grad Visoko u mnogim segmentima prehrambene industrije, naročito industrije mesa i prerađivačke industrije lider u regiji, ovo je bila odlična prilika da se prezentuju svi privredni potencijali u oblasti halal industrije.

Odsjek za privredu

Press Grada Visoko

* Novosti/ Održana Edukativno – kreativna radionica ” Tragovima visočkog kraljevstva “

Priručnik za restorane u linku ispod:

https://infovisoko.com/wp-content/uploads/PRIRUČNIK-ZA-RESTORANE1-3.pdf

Uloga lokalnog stanovništva u razvoju turističke destinacije u linku ispod:

https://infovisoko.com/wp-content/uploads/ULOGA-LOKALNOG-STANOVNIŠTVA-U-RAZVOJU-TURISTIČKE-DESTINACIJE-I-NJIHOV-ODNOS-PREMA-TURISTIMA.pdf